maandag 5 september 2011

Mijn bijzondere hobby – deel 2


We spreken begin van de middag af. Ik trek gemakkelijk zittende kleding aan, rij naar de afgesproken locatie en probeer de weg te vinden in dit grote complex. Gelukkig ben ik op tijd aanwezig. Ze vraagt na de kennismaking of ze mijn ogen mag bedekken. Ik loop samen met haar hand in hand stapvoets een kamer binnen. Ik word direct gerustgesteld. Ze zegt: “Conny, je kunt mij vertrouwen. Luister goed naar mijn instructies en doe voorzichtig. We ronden dit na drie uur af”.
Het gaat om een onderzoek van de Universiteit naar ruimtelijke oriëntatie met als doel te onderzoeken of er een verschil bestaat tussen blinde en ziende mensen in het maken van mentale voorstellingen. Op basis van een mondelinge instructie moet ik een opdracht uitvoeren. “Pak de pen, doe de dop op de pen en leg deze in de schaal”. Het lijkt zo simpel, maar het valt tegen. Het kost mij veel tijd om er achter te komen aan welke kant de dop zit. Weinig geduld en tijdelijk blind. Hoe breng ik dit tot een goed einde? 
Iemand anders betreedt de ruimte. Het is de bedoeling dat ik haar deze opdracht uitleg. Zij is natuurlijk veel sneller klaar, omdat ze kan zien. Soms moet ik voor een opdracht naar de andere kant van de ruimte. Met die lange benen van mij ben ik normaal zo aan de andere kant, maar ik kies er toch voor om stapvoets op de tast de andere stoel te vinden voor de volgende test. Wat vind ik het lastig om woorden als hand, huid en oog goed te omschrijven. Stiekem even kijken lukt niet. Aan het eind van het onderzoek zie ik de indeling van de kamer. Zoveel kleiner en smaller dan ik in gedachte had. Wat grappig en bijzonder om dit eens te ervaren, maar wat fijn dat ik mijn ogen kan openen en de lichtstralen van de laagstaande zon kan zien.

Simulator

Voor een onderzoek van het Ministerie stap ik in een grote rij-simulator. Deze kan bewegen tijdens het autorijden, maar ik zit gelukkig vast met een vijfpuntsveiligheidsgordel. Op de vraag of ik snel misselijk word, antwoord ik enthousiast dat dat wel mee valt. Laten we een ritje gaan maken! Na anderhalf uur door een woonwijk rijden mag ik er uit. Oeps, voor mij de eerste 4 uur geen patat of ijs. Dit blijft een eenmalige actie.Ik kruip voorlopig lekker veilig achter mijn laptop en geef mijn mening over o.a. een reclamespot en een idee voor een nieuwe attractie in een pretpark. Probeer ik een nieuw product thuis uit en beoordeel een nog uit te brengen tijdschrift. Ik doe 's avonds een keer op locatie mee met een groepsdiscussie waar de opdrachtgever bij aanwezig is en praat over en ruik aan zeepjes.


Big Brother in beweging
Bedrijf X wil een nieuw product op de markt brengen. Als je mee doet met het onderzoek, kom je meer in beweging, val je af en wordt je op afstand in de gaten gehouden. Ik ben nieuwsgierig en meld mij aan. 
Van mei t/m augustus dit jaar draag ik product Y altijd bij mij. Niemand ziet dat ik op het werk aan het sporten ben. De eerste weken geen rok of jurk, maar een broek met zakken. Ik neem wat vaker de tram dan de auto, pak iets sneller de trap en loop vaker naar het kopieerapparaat. Ik koppel Y ‘s avonds aan mijn laptop om te zien op welke manier ik in de gaten word gehouden en of die extra inspanningen wel nut hebben. Vooruit, ik spring eens uit de band. Ik doe bijna dagelijks 30 minuten aan Steps aerobics. Ik hoop hiermee mijn conditie te verbeteren en hoop dat mijn collega op de 1e etage mij voortaan wel direct verstaat als ik de trap neem en haar een vraag stel.
Ik vind het leuk dat ik concurrenten heb. Ik krijg de smaak te pakken. Ik word zelfs een keer 7e van de 102 deelnemers en van de vrouwen van mijn leeftijd 4e van de 44 deelnemers. En één keer word ik zelfs eerste. Maar houd ik dit drie maanden vol? Ik moet het natuurlijk ook niet overdrijven, per slot van rekening doe ik mee om het product te testen, niet omdat ik een goede conditie wil. Of toch wel? Ik neem in augustus afscheid van mijn concurrenten en stuur product Y terug. Ik ga hem missen.

Meedoen aan marktonderzoeken blijft voorlopig leuk om te doen, hoe apart en lastig sommige vragen ook zijn. De cadeaubonnen en punten zijn van harte welkom. Al zie ik die nog steeds als een extraatje en ben ik telkens weer aangenaam verrast als ik er een in mijn brievenbus vind. Hoe snel kun je tevreden zijn!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Conny,

  Over het eerste onderzoek: in de audio/hifiwereld is tegenwoording een soort slaapbril in, waardoor je ook niets meer ziet en een andere geluidsbeleving hebt.

  Ben wel benieuwd naar product Y. Houdt deze je in de gaten dmw. GRPS o.i.d.? Hartslagmeting?
  Lijkt mij wel bijzonder apparaat. En toppie he, zo hoog scoren! Zelf eens steps met twee vrienden in een aerobicles gedaan, maar dat viel nog niet mee!

  Vrgr. Fred

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zo zie je nog eens wat :)

  BeantwoordenVerwijderen