zaterdag 22 december 2012

Ouder worden en het leven vieren

                 
Op zondag 25 november heb ik in Egmond aan Zee het leven gevierd. Ik heb tijdens het weekendje weg met een goede vriendin kort stil gestaan bij het feit dat ik weer een jaar ouder ben geworden. Heel even, want als ik er serieus bij stil sta vind ik het minder leuk dat ik al weer een 40-plusser ben. 
Deze maand was ik aanwezig bij de begrafenis van mijn oudoom. De laatste oudoom van deze generatie. Wat confronterend. Ik zie al die oudooms en oudtantes nog zo voor mij op de verjaardagsfeestjes vroeger bij mijn oma en opa. Het lijkt wel of de tijd naar mate ik zelf ouder word steeds sneller gaat. Ik zie anderen ouder worden en bij sommigen wil ik het nog niet zien.

APK voor vriendschap
Ik ben nog steeds erg actief en zal dit hoop ik ook nog heel lang blijven. Tante Conny die in het bejaardenhuis de feestavonden organiseert en iedereen met haar enthousiasme op de dansvloer krijgt. Ik zie het al helemaal voor mij.
Jaren geleden was ik nog overtuigd dat je vrienden hebt voor het leven. Dan riep ik dat we elkaar in het bejaardenhuis zouden opzoeken en lachen om anekdotes.
Ik ben er in de afgelopen jaren achter gekomen dat vriendschappen komen en gaan. Of praat je dan eigenlijk over (goede) kennissen? Ik kom steeds vaker de term APK voor vriendschap tegen. Op een moment in je leven kom je elkaar tegen en heb je elkaar bewust of onbewust iets te bieden. En zij kunnen en mogen ook weer uit je leven verdwijnen. Als ik naar oude foto’s kijk, kan ik nu al terugblikken op veel leuke en boeiende ontmoetingen. Al vond ik het wel lastig om mensen weer los te laten. Ik geniet erg van de mooie vriendschappen en leuke kennissenkring die ik nu in mijn leven heb. Ik geloof niet dat een APK nodig is, maar wel dat je een vriendschap goed moet onderhouden, dan is de keuring volgens mij van beiden kanten overbodig. Komt wijsheid dan toch ook bij mij met de jaren?

Voornemens en wensen
Ik had mij voorgenomen om voor mijn dertigste een tatoeage te zetten en een parachutesprong te maken en voor mijn veertigste mijn buikspieren te behouden en zeer sportief te blijven. Niet alle voornemens zijn (helaas) uitgekomen. Ouder worden heeft gelukkig ook veel voordelen. Meer inzicht, meer relativeringsvermogen, weten wat je wilt en wat je beter los kunt laten. Ik ben dan ook gestopt met het maken van voornemens. Wel heb ik nog genoeg wensen die ik graag in vervulling wil zien gaan. Ik maak mij nu minder druk om bepaalde dingen dan rond mijn twintigste levensjaar. Dat geeft rust. Wat was ik toen goed in malen en piekeren, nagelbijten, mijzelf met anderen vergelijken en… uitslapen.

Grijze muizen
Ik blijf nog jaren allergisch voor grijze haren. De lachrimpels neem ik wel voor lief. Bij gedimd licht heb ik nog steeds een gladde huid, zoals op mijn twintigste. Mijn verjaardag vier ik al jaren niet meer uitbundig, ik sta daar alleen nog bij de ronde getallen uitgebreid met lichte tegenzin bij stil. Dat mijn huid wat droger aanvoelt, ligt natuurlijk alleen maar aan de weersomstandigheden. En dat de schoonheidsspecialiste mij steeds vaker aandringt extra voedende dag – en nachtcrèmes te gebruiken, ligt uiteraard aan de verkeerde lichtval in de behandelkamer.

Vroeger was alles beter of anders
Steeds vaker betrap ik mijzelf erop dat ik het woord 'vroeger' gebruik. TV series en muziek uit mijn tijd worden ook al opnieuw uitgebracht. Ik geniet van een oude aflevering van Blakes 7, Spijkerhoek en De Versierders (met Tony Curtis en Roger Moore). Bij het horen van het themalied van een TV-serie uit de jaren 70 of 80, heb ik gelijk een “o ja moment”. Grappig. Ik kan jongelui uitleggen wat er zo leuk of handig was aan een telex, Atari spelcomputer en cassettebandje en vertellen dat ik de eerste computer nog heb meegemaakt. Ook kan ik een poging wagen uit te leggen dat het leven toen ook echt leuk was zonder mobiele telefoon en internet. Al zou ik absoluut niet meer zonder willen.

Slingers ophangen
Ik hoop dat ik nog heel erg lang mijn huidige energie en gezondheid behoud voor veel toekomstige ‘leef en beleef’ momenten. Zag ik veertigers als oude mensen toen ik zelf nog een tiener was, nu sta ik midden in het leven. Ik zou zeker nog wel een beetje het zorgeloze leven willen van een tiener, het rimpelloos bestaan van een twintiger en meegaan in de zoektocht van een dertiger. Sarah is nog lang niet welkom op mijn feestje. Ik ga op zoek naar de slingers om het leven verder mee te gaan vieren en om mij - als iemand die nog aan de goede kant zit van de 40 - mee te laten versieren..3 opmerkingen:

  1. Goed om te lezen omdat iedereen er wel iets in herkent lijkt mij.Loslaten blijft idd. zo'n dingetje.En al doende keert het terug en krijgen wij de kans dat te leren. Mooi stukje weer!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi en oprecht geschreven. En ik wens jou voor 2013 dan ook veel energie en goede gezondheid. Fijne feestdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, het loslaten van voorheen goede vriendschappen is voor mij persoonlijk wel lastig. Maar goed, we komen ook weer nieuwe mensen tegen op ons pad ;-). Veel geluk en plezier in het nieuwe jaar!

    BeantwoordenVerwijderen