maandag 18 maart 2013

Ontbijten met Katja

(Mijn hobby: figureren in commercials en films)
Record waterijsjes eten
(Juli 2012, commercial Albert Heijn)
Ja, ik ben eindelijk uitgekozen om mee te doen aan een commercial van de Albert Heijn. Na een aantal afwijzingen werd ik toch een keer uitgekozen. Wat was ik blij met deze uitnodiging. Ik ging uit van een klein aantal figuranten. Ik sloot op zondagochtend een beetje teleurgesteld aan in een lange rij op de parkeerplaats van een AH. Er waren voor de opname van deze commercial veel figuranten uitgenodigd. 
Ik zag veel jonge vrouwen en gezinnen met koffers lopen, die hadden vast meer dan 3 setjes lenteachtige kleding mee. De zon scheen die zondagmiddag. Iedereen was vrolijk, ik had leuke gesprekken in de rij voor de aanmeldingen. Iemand van de productie vroeg mij om mijn trolley te openen, zodat zij een kledingset voor mij kon uitkiezen. Eerst moest ik nog aansluiten in een andere rij voor het ondertekenen van de overeenkomst. Hierna kon ik mij ergens op het afgeschermde terrein omkleden en op zoek gaan naar het ontbijtbuffet.
Wachten, wachten en wachten, dat hoort erbij als figurant. De spelregels werden aan ons uitgelegd. De commercials werden in juli vorig jaar opgenomen en een maand later op tv uitgezonden, tot die tijd was radiostilte verplicht.
Ik stond redelijk vooraan met alleen een aantal kinderen voor mij. We moesten heel langzaam onze waterijsjes opeten in de felle zon. Dat vond ik een lastige opdracht. Het was een leuke en goed verzorgde dag. Ik heb de manager van AH van dichtbij mogen bewonderen. Wat wil je nog meer naast plakkerige vingers?

Afscheid nemen
(November 2012, film Guilty Movie)
Wat heerlijk, geen file om zes uur ’s morgens op de snelweg. Ik heb mijn zwarte kleding aan, de geleende paraplu gooi ik op de achterbank. Vandaag staat er een begrafenis op het programma. Ik heb alleen crematies bijgewoond, dat maakt deze scènes voor mij dan ook niet zo beladen. Ik meld mij bij de productie, loop half wakker naar de kantine en bestel een kopje thee. “Helaas, we hebben alleen een koffiezetapparaat”, zegt de jonge vrouw achter de bar met een hese stem. Ik pak een koek en schuifel naar een van de stoelen aan de andere kant van de ruimte. Zodra ik zit, heb ik pas door dat het de vrouw is van een van de regisseurs. Wat leuk!
‘Guilty Movie’ is de eerste film die op financieel onafhankelijke wijze wordt gemaakt. Deze stichting wil de kijker verleiden na te denken over belangrijke thema’s. Er zijn meerdere regisseurs bij betrokken. Ik hoor dat vandaag Thijs Römer niet achter de camera staat.
Ik heb er van te voren niet goed over nagedacht. Het is november, we hebben het over buitenopnames en ik vergeet thermoskleding te kopen. Wat valt dat tegen. Twee truien en een lange jas aan is voor mij toch te weinig om warm te blijven. Maar dat ik bij twee scènes dicht bij een van mijn favoriete acteurs sta (Raymond Thiry) maakt veel goed.
Ik speel een lerares en loop samen met mijn collega achter de stoet aan langs het graf van Simon. We krijgen bloemen aangereikt en een instructie hoe we moeten lopen, hoe snel en waar we moeten stoppen. Ik gooi meerdere malen zand op de kist en loop verder. Na onze laatste opnames begon een echte uitvaart op de begraafplaats. Hoe dubbel voelt dat.
Helaas heb ik alle reclames gemist op tv voor de uitzending in februari bij RTL 4. Gelukkig kon ik de (korte) film bekijken via YouTube. En ja, dit thema over eenzaamheid zet aan tot nadenken.

Tropische verrassing in de winkel
(Februari 2013, commercial Gamma)
Ik moet thuis op zoek naar minimaal 4 sets kleding. Geen felle kleuren, niet te zomers en niet te winters. Op locatie is eigen personeel aanwezig van de Gamma en een klein aantal ervaren figuranten van het castingbureau. Ik word later die ochtend op de set verwacht. We worden gewaarschuwd voor het geluidsvolume op de set. Ik maak kennis met mijn echtgenoot en moet mij gelijk ook beheersen om niet al dansend naar onze plek op de set te lopen. Tijdens het wachten in de kantine hebben we o.a. het spel Pim Pam Pet gespeeld. Ik was blijkbaar niet de enige die vergeten was de telefoonlader mee te nemen.Twee mannelijke modellen schuiven aan.
Na de warme lunch word ik samen met mijn man terug verwacht op de set. Hij staat al bij de balie om verf uit te zoeken. Ik pak mijn winkelwagen en kijk zeer verbaasd als er onverwachts tropische danseressen en een band door het gangpad lopen.
De commercial is vanaf zondag 17 maart op tv. Ik ben zeker 2 seconden in beeld. Heb jij mij al ontdekt?


2 opmerkingen:

  1. Ha die Conny, ik zal het in de gaten houden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Conny,

    ik heb je nog niet ontdekt, terwijl ik de commercial al diverse keren gezien heb. Dus ga ik nog beter naar je uitkijken.
    Leuk dat je deze hobby doet!

    BeantwoordenVerwijderen