vrijdag 5 augustus 2016

De perfecte secretaresse bestaat niet




Ik heb de opleiding tot intervisiebegeleider succesvol afgerond en begeleid momenteel een aantal groepen. Je bent op een andere manier met vakgenoten in gesprek en verbetert je kwaliteit van je werk. Ik geloof in deze werkvorm en draag dit graag op het werk maar ook privĂ© via mijn (landelijke) netwerken uit. 

Je bent een secretaresse en neemt deel aan een intervisiegroep, maar je vindt het lastig om een vraagstuk in te brengen. In deze blog geef ik een aantal tips, Ik schrijf blogs en deel tips over intervisie voor de secretaresse. Op de LinkedIn groep lees je hier meer over.

Een vraagstuk inbrengen bij intervisie
Misschien heb je deze leervorm al een keer ervaren of heb je er alleen iets over gelezen. Je bent nieuwsgierig, maar een case inbrengen? Dat is spannend. Je kent de andere deelnemers niet en je weet niet precies wat je wel en niet kan inbrengen.  
Een case moet je zien als een eigen vraagstuk, een dilemma waar je tegenaan loopt op je werk. Uit eigen ervaring weet ik hoe spannend het kan zijn om een persoonlijk dilemma op tafel neer te leggen. Is dit wel interessant genoeg voor de andere deelnemers? Ik moet dit toch zelf kunnen oplossen? Of je bent helemaal blanco en weet niet wat je kan inbrengen. Alles loopt toch gewoon op rolletjes?

Jouw kwaliteiten
Perfecte mensen bestaan niet. Ze mogen het van mij uiteraard nastreven, als ze er maar geen last van ondervinden.
Als je weleens een kernkwadrant hebt uitgewerkt, herinner jij je vast nog wel wat je allergie, valkuil en uitdaging was bij je eigen kernkwaliteit. Stel dat je erg nauwkeurig bent, alles verzorg je tot in de puntjes. Je vraagt ook niet snel om hulp. Je allergie kan dan al snel bij een collega liggen die chaotisch werkt.
Tijdens de intervisie verzamel je geen praktische tips om nog beter je mails te archiveren, maar ga je in gesprek over je uitdaging of allergie. Wat maakt dat je zo reageert op die collega? Hoe is dit ontstaan? Hoe kun je voorkomen dat je last van zijn of haar gedrag ondervindt? Of op welke manier kun je meer loslaten en minder snel doorschieten naar pietlullig gedrag in de ogen van je collega.

Bij andere vraagstukken kun je denken aan samenwerkingsproblemen met je manager. Je hebt moeite om prioriteiten te stellen of je ergert je aan gebrek aan efficiency op kantoor. Je zoekt een nieuwe klus, maar het lukt maar niet. Je voelt je onzeker, je wilt advies hoe je je negatieve overtuigingen kan ombuigen naar positieve gedachten. Of misschien was jij je nog helemaal niet zo bewust van je eigen overtuigingen.
Het gaat bij intervisie om het leereffect, leer relativeren en het dilemma in de juiste verhouding te zien. Krijg nieuw inzicht en kijk of je de tips toe kan passen als de situatie zich weer voordoet.

Altijd goed
Je vindt jouw vraagstuk misschien te klein om in te brengen. Vertrouw erop dat je vakgenoten jouw dilemma herkennen, zij hoeven dit dilemma zelf niet te ervaren om advies te geven. De anderen luisteren naar je verhaal, geven je feedback en tips. Heb je geen actuele case, overweeg eens om feedback te vragen van je manager of collega. Je weet nooit wat voor verrassende antwoorden je krijgt. Of overleg met de intervisiebegeleider als je twijfelt over een case.

Niet aan de beurt
Ik vraag van tevoren aan de deelnemers om na te denken over een actuele case en dit in het kort alleen naar mij op de mail te zetten.  Blijf je het spannend vinden, ga er dan open in bij de eerste sessie en laat je inspireren door de dilemma’s van de anderen. Je moet tenslotte niets forceren bij jezelf, neem dan deel als adviseur. Misschien kun je bij de daaropvolgende sessie wel iets inbrengen omdat je de groep meer vertrouwt of dat er op dat moment net iets speelt dat aandacht nodig heeft.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten