dinsdag 10 juli 2001

Detachering: gegarandeerde afwisseling

Publicatie in Info-net 
Na een periode van acht jaar werd het tijd om eens naar een andere baan uit te kijken. Om snel iets te kunnen vinden heb ik mijn CV op internet gezet. Er ging direct een hele nieuwe wereld voor mij open. Zoveel bedrijven, functies en werkzaamheden. Na een aantal gesprekken her en der heb ik uiteindelijk gekozen voor een detacheringsbureau.

In mijn vorige baan had ik het naar mijn zin, maar voelde me de laatste paar maanden in plaats van een secretaresse meer een automatische piloot. Terwijl ik toch eigenlijk een vliegtuig niet zelfstandig de lucht in zou kunnen krijgen. De sfeer was goed, maar de uitdaging was niet meer aanwezig. En alleen voor de collega’s blijven is ook niet goed.

Diversiteit
Door voor een detacheringsbureau te gaan werken zou ik de kans krijgen om een diversiteit aan werkzaamheden op mij te nemen en uiteraard de afwisseling op termijn. Het bureau waar ik voor werk is gespecialiseerd in managementondersteuning. De manier van werken verschilt essentieel ten opzichte van het werken voor een uitzendbureau. Bij een uitzendbureau wordt je ingezet voor een korte periode en wordt minder gelet of het bedrijf en de sollicitant bij elkaar passen. Een nadeel vind ik ook dat het arbeidscontract minder zekerheid biedt. Als je via een uitzendbureau werkt kan er sprake zijn van pensioenbreuk. Omdat je in vaste dienst bent bij het detacheringsbureau is er geen sprake van pensioenbreuk als je bij en ander bedrijf gaat werken. Met betrekking tot het aantal verlofdagen maakt dit geen verschil omdat deze is gebaseerd op het aantal contracturen.

Vast dienstverband
In februari 2000 ben ik met een proeftijd van twee maanden en na een tijdelijk contract van één jaar in vaste dienst getreden. Als je gedetacheerd wordt, da wordt eerste de functie-inhoud besproken en leg je je vast voor minimaal drie maanden dat je voor een bedrijf werkt. Op deze manier kun je het bedrijf qua bedrijfsvoering goed leren kennen en de sfeer proeven. Na overleg bestaat de mogelijkheid om een contract bij een bedrijf te verlengen. Inmiddels ben ik begonnen bij het derde bedrijf sinds ik voor het detacheringsbureau werk. Bij het eerste bedrijf was het in het begin wel wennen. Op weg naar het onbekende, laat je na acht jaar toch de routine, het oude bekende en de leuke collega’s achter.

Twee werkgevers
Je hebt eigenlijk te maken met twee werkgevers, want ook je officiële opdrachtgever wil graag weten wanneer je verlof opneemt en of je ziek bent. Tijdens mijn eerste detachering was ik werkzaam als projectassistente. Geen 40 telefoontjes meer per dag, en geen constante inloop meer op mijn werkplek. Dit was wel even wennen. Maar ik heb daar veel dingen geleerd. Na een periode van zes maanden vond ik het zelf weer spannend om naar een volgend bedrijf te gaan. Ditmaal als managementassistente bij de Brandweer. De werkzaamheden en de sfeer waren anders dan bij het vorige bedrijf. De daar opgedane kennis heb ik toen meegenomen in mijn rode rugzak. Na negen maanden ben ik weer verkast en ben nu werkzaam als directiesecretaresse bij een projectbureau. Ik merk dat de wisseling mij steeds iets gemakkelijker afgaat.

Afscheid
Een nadeel of eigenlijk toch ook wel weer een voordeel is het afscheid nemen. Afscheid nemen vind ik belangrijk. Dat geeft het gevoel dat je iets hebt afrond. Als ze vragen of je wilt blijven is dat ook leuk om te horen. Een voordeel is ook die mooie bossen bloemen en het eventuele cadeautje die je bij een afscheid krijgt. Toch een herinnering aan een leuke interessante tijd.
Uiteindelijk wil ik via deze weg mijn doel bereiken en dat is het vinden van een functie waarin de inhoud en sfeer mij zo liggen dat ik daar voor langere tijd wil gaan werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten