zaterdag 14 april 2012

Op zoek naar...... Mindfulness


Ik heb een steen verlegd
in een rivier op aarde.
Doelbewust aandacht geven aan dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder te oordelen. Het lijkt wel of ik steeds vaker hierover iets lees en hoor, het maakt mij nieuwsgierig. “Niet de drukke buitenwereld, maar je veroorzaakt zelf een groot deel van je stress”. Ik wil hier meer over weten en meld mij aan voor een weekendje Mindfulness.

Mijn eerste beeld over dit weekend is een ruimte met overal kaarsjes en zitkussens. Er wordt op vele momenten weinig tot niet gesproken. Ik hoor op de achtergrond in alle kamers in de boerderij Evangelische Muziek en word tijdens elke meditatieoefening wakker gemaakt. En toch wil ik dit een keer ervaren. Misschien komt mijn beeld helemaal niet overeen met de werkelijkheid. Ik pak mijn weekendtas in en rijd met Pasen richting Drenthe. 

Binnen lopen we op sokken, drinken we geen alcohol en eten we geen vlees, helpt iedereen mee met de voorbereiding van het eten en doen we gezamenlijk de vaat. Gelukkig wordt er wel voor ons gekookt. De kruidenthee is op, we nemen plaats in de voormalige varkensstal en vertellen alleen onze voornamen aan elkaar.

“Zijn wie je bent, zijn met wie je bent en zijn met wat er is. Dat is de weg naar ultiem geluk". De les is begonnen. Iedereen kiest een aantekeningenboekje uit en een plek uit in de ruimte. Ik heb een beetje moeite om ontspannen in de lage meditatiestoelen te blijven zitten. En kijk waar ik die lange benen telkens laat, zonder dat iemand er overheen struikelt.
Ik denk bij deze uitspraak gelijk aan een artikel dat ik onlangs had gelezen. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat Nederlanders op de vierde plek staat als het aller-gelukkigst op de hele aarde. Ik schrijf een aantal weetjes op in mijn boekje. Ik hoor dat is aangetoond dat we minimaal rond de 40.000 gedachtes hebben per dag. Goh, dat verklaart soms dat ik mij soms zo moe voel. Ik neem mij gelijk voor mijn gedachtes stil te zetten tijdens de eerste meditatie, maar dat lukt niet. Het gaat vaak over oncontroleerbare gedachtes. Dus accepteer ik dit en probeer begin van de avond wakker te blijven bij een liggende meditatie.

We gaan in gesprek over helpende en belemmerende gedachten en op welke manier je goed voor jezelf zorgt of gaat zorgen. De uitleg over de gedachtegroef en je onderbewustzijn die uiteindelijk deze willekeurige gedachten aanvaard als jouw waarheid vind ik herkenbaar. Ik ga hiermee thuis verder aan de slag. En ook zo heerlijk herkenbaar bij anderen. Ik vind het prettig om te horen dat ik al een gedeelte van deze denkwijze al langere tijd toepas als het gaat over energiegebruik en het leven in het heden en niet in het verleden of toekomst.
Ik mis vlees bij mijn groente, mijn eigen muziek en zware thee. Ik verbaas mij over bepaalde uitspraken en erger mij mateloos (helaas) op de momenten dat iemand meerdere malen over mijn grens heen gaat (wil gaan). Ik geniet van de rust, de boswandelingen, de vogels 's morgens vroeg, de klankschalensessie, de mooie gesprekken, het eten, het mislukte stilte moment voor het ontbijt en de tijd om ook echt mijn tijdschriften helemaal uit te lezen. Ik leer mantra’s zingen en weet nu meer over Mindfulness. Mijn doel voor nu heb ik bereikt. 
Nu kijken op welke manier ik nog beter voor mijzelf kan en ga zorgen. Ik streef niet naar een perfect leven, maar ik wil nog bewuster omgaan met wat en met wie je wat doet. Dat kan alleen een verrijking zijn je leven.
Ik ga alvast aan de slag met het veranderen van één gedachtegroef en zet een belemmerende gedachte om in een helpende gedachte.

Songtekst van Bram Vermeulen (De Steen)

5 opmerkingen:

 1. jolanda linders14 april 2012 om 22:55

  mooi verslag en paginaachtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Conny, weer een mooi verslag. Attitudes zijn belangrijker dan feiten zeg ik altijd maar (Dr. Norman. V. Peale), en met die wetenschap gewapend heb ik mijzelf ook wel zaken aangeleerd. Wat is rationeel en wat is irrationeel? Vrgr. Fred

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heb je blog gelezen, en klinkt best interessant. je schrijft met gevoel en humor, dat maakt t voor mij als geen boeken lezer, mede door mezelf geen rust te geven, het wel boeiend om je blog te lezen. ooit gedacht een boek te schrijven? liefs Suuz

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Conny,
  Indrukwekkend je verslag,wekt interesse op,hoop dat het je verrrijkt heeft.
  Groetjes Juud

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Conny,

  Je hebt het weer prachtig uit de doeken gedaan hoe je het weekend beleefd hebt en op een zodanige manier dat het voor iedereen prettig leesbaar is. Super. Ik zag dat Suuz zich ook al afvroeg waarom je geen boek ging schrijven. Ik heb het je al eerder gezegd en denk dat het je absoluut zou lukken. Groetjes Ineke.

  BeantwoordenVerwijderen